Ботулізм

БОТУЛІЗМ

ЩО ВАРТО ЗНАТИ

                Ботулізм – це харчова інфекція, що викликається Clostridium botulinum.  

                Бактерії ботулізму – анаероби – існують в місцях з відсутністю повітря (ґрунт, м’ясо тварин, консерви). За сприятливих умов спори мікроба починають виділяти токсини, які в 375000 разів сильніші за отруту гримучої змії. У консервованих продуктах ботулотоксин може зберігатися протягом багатьох років.

                Хвороба розвивається протягом 2 – 24 годин, але може виникати і через 7 – 10 діб. Початкові короткочасні симптоми: діарея, блювота, незначне підвищення температури або відсутність лихоманки, біль в животі, запаморочення. Специфічні симптоми: порушення гостроти зору, двоїння в очах, затуманення погляду, порушення мовлення, м’язева слабкість, сухість  у роті, порушення ковтання.

              

                Як можна заразитися?

             Потенційно небезпечні всі консервовані продукти, які були погано вимиті та неякісно термічно оброблені. Найбільш небезпечними вважаються продукти приготовлені в домашніх умовах (консерви – грибі, м’ясні, овочеві, рибні; ковбаса, шинка; погано промита картопля, запечена у фользі (спори мікроба часто зустрічаються у ґрунті); копчені продукти; солона і копчена риба; через рани; через молоко матері, якщо мати з’їсть їжу, що містить збудник захворювання).

                Ботулотоксини не знищуються ферментами травного тракту, кислим середовищем, високою концентрацією кухонної солі, розкладаються у разі кип’ятіння протягом 30 хвилин, впливу лугів.

ПЕРША ДОПОМОГА ЗА ПОЯВИ ВІДПОВІДНИХ СИМПТОМІВ – НЕГАЙНО ВИКЛИКАЙТЕ ШВИДКУ МЕДИЧНУ ДОПОМОГУ!